Sistema de calefacció amb biomassa en una escola de la província de Barcelona

Recentment, l’empresa instal·ladora Fototèrmic-energies renovables ha posat en marxa un sistema de calefacció amb biomassa a l’escola pública Montanyans de Sant Marçal al municipi de Castellet i la Gornal a la província de Barcelona

Accede al artículo en castellano

Fins a data d’avui, aquesta escola rural feia servir com a sistema de calefacció grups de radiadors elèctrics amb els seus corresponents controls horaris i de temperatura. L’escola està formada per dos edificis amb un total de 640m² d’aules i sales.

Atès l’increment del preu de la factura de l’electricitat d’aquests darrers anys, l’Ajuntament de Castellet i la Gornal va decidir apostar per la biomassa per així reduir els costos de manteniment energètic dels edificis i, al mateix temps, fomentar l’ús de les energies renovables entre la seva població.

Vista de l'escola Muntanyans de Sant Marçal

Vista de l’escola Muntanyans de Sant Marçal

A més d’aquests beneficis econòmics i ambientals, la instal·lació ha representat una millora elèctrica per a l’escola ja que s’han alliberat les línies elèctriques de la càrrega que suposava la calefacció. Ara, l’ajuntament podrà canviar el seu subministre trifàsic per un altre de monofàsic de menor potència i estalviar també en el cost del terme de potència de la factura.

El sistema dissenyat per Fototèrmic-energies renovables està compost per una caldera automàtica ÖKOFEN PELLEMATIC MAXI PES56 de 56 kW contra dipòsit d’inèrcia de 1000 litres. L’alimentació de pellet és pneumàtica des de una sitja tèxtil FleXILO COMPAC de 7000 kg.

Caldera Okofen Pellematic

Instal·lació amb caldera de biomassa Ökofen Pellematic de 56 kW

La distribució de la calor es realitza mitjançant dos circuits de radiadors d’alumini, un per edifici. A més del sistema de control proporcionat per la PELLETRONIC TOUCH regulant la temperatura d’impulsió segons sonda exterior, cada aula incorpora un termòstat ambient que permet adaptar la demanda de calefacció a les necessitats reals, afavorint així la eficiència energètica i millorant el confort tèrmic de l’alumnat.

La caldera ÖKOFEN està equipada, de sèrie, amb els sistemes de neteja de plat de combustió i d’extracció de cendres automàtic de 25 kg de capacitat, garantint el mínim requeriment del personal de manteniment de l’escola i reduint la seva acció a la retirada de cendres dos cops a l’any.

Exterior del edificio donde se ubica la instalación con salida de humos

Exterior de l’edifici on s’ubica la instalació amb sortida exterior de fums

DADES DEL SISTEMA DE CALEFACCIO AMB BIOMASSA

 • Promotor: Ajuntament de Castellet i la Gornal
 • Empresa instal·ladora: Fototèrmic – energies renovables
 • Cost de la inversió (€): 53.901,71€
 • Model de caldera: ÖKOFEN PELLEMATIC MAXI PES56
 • Potència caldera (rang): 17 – 56 kW
 • Volum dipòsit d’inèrcia: 1000 l
 • Capacitat sitja tèxtil:   7t
 • Consum anual previst (pellet): 10.666,67 kg
 • Superfície edifici 1: 293m²
 • Emisors  edifici 1: 224 elements d’alumini (90cm)
 • Superfície edifici 2: 347m²
 • Emisors  edifici 2: 233 elements d’alumini (90cm)

Si voleu més informació sobre aquesta instal·lació, podeu contactar amb Fototèrmic – energies renovables a través de la nostra web.

Des de Click Renovables, volem ajudar a les empreses d’energies renovables a publicar casos d’èxit i les seves tecnologies més innovadores. Si esteu interessats en publicar la vostre història en el nostre blog, podeu contactar amb nosaltres. Ja sabeu, que podeu deixar els vostre comentaris sobre aquest post, esperem que hagi estat del vostre interès.

Autors dels articles:

Marc Carbó Jofré (Fototèrmic-energies renovables) : Instal·lador-mantenidor d’instal·lacions tèrmiques en edificis (ITE)

Click Renovables

6 pensamientos en “Sistema de calefacció amb biomassa en una escola de la província de Barcelona

 1. Daniel Eduardo López

  Gracias por la suscripcion, aqui en argentina aun estos sistemas estan es su inicio, espero que podamos ayudar al planeta tambien con la educacion y la tecnologia
  Daniel

  Responder
  1. Elvin Osorio

   Sera posible que me envie un software para calculo de productividad para plantas fotovoltaicas inyectada a Red Electrica. ?.

   Gracias Daniel Lopez
   Ing. Elvin Osorio
   Honduras C.A.

   Responder
 2. Myrian

  Buen día,estoy haciendo un trabajo para dimensionar un,sistema,yo elegí hacerlo para mi hogar como,si,estuviese aislado.pero que no quiero desconectarme,de la,linea por si la,necesito algunos días? Como se haría? Gracias

  Responder
 3. clickrenovables Autor

  Los sistemas fotovoltaicos conectados a red, se dimensionan siguiendo otros criterios como cuanto quiero ahorrar o la disposición de inversión. Como continuas conectado no hace falta una producción mínima.
  Pero estos comentarios sobre fotovoltaica, por favor ponerlos en los post correspondientes y no en uno de biomasa. Gracias.
  Atentamente

  Responder
 4. Jeanette Puertas

  Buenos días,
  Gracias por la suscripción, en Venezuela aun no han dado inicio a estos sistemas , espero que podamos ayudar al planeta con esta educación tecnológica.

  Jeanette Puertas

  Responder

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>